Koning Filip heeft woensdag op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol het project Myrrha bezocht. Binnen dat project wordt de eerste onderzoeksreactor gebouwd die aangedreven wordt door een deeltjesversneller.

Het is de 9e keer sinds de oprichting van het SCK in 1952 dat een lid van de koninklijke familie op bezoek komt. Filip kwam in 2012 al eens langs, toen nog als kroonprins.

Aanleiding voor het bezoek is het ambitieuze Myrrha-project, dat vorig jaar werd goedgekeurd door de federale regering. In Mol komt 's werelds eerste onderzoeksreactor die wordt aangedreven voor een deeltjesversneller. Die zal ingezet kunnen worden voor diverse doeleinden, zoals het onderzoek naar medische radio-isotopen en de verwerking van radioactief afval.

Ministers Kris Peeters en Marie-Christine Marghem waren ook aanwezig tijdens het bezoek, waarbij de koning uitleg kreeg van enkele jonge onderzoekers. Hij mocht ook een proef doen met lood-bismut, een zwaar metaal dat gebruikt zal worden om de reactor mee te koelen. In totaal werken 135 mensen aan het project, de gemiddelde leeftijd is 35 jaar.

De nieuwe deeltjesversneller moet af zijn in 2026 en kan een jaar later gebruikt worden om medische radio-isotopen te produceren.

De onderzoeksreactor volgt in 2034. (Belga)